torsdag 15 mars 2012

ATT SKÄRA SIG SJÄLV....


Jobbar med personer med mental ohälsa. Har flera gånger råkat på personer med självdestruktiva beteenden, unga tjejer som skär sig själva. Tycker det är synnerligen svårt att förstå hur någon med berått mod kan skära sig själv med t.ex ett rakblad. Man ryser när man tänker på den smärta detta måste orsaka. Redan då man av misstag skär sig i matlagningen känns fasligt. Och att göra det frivilligt...Tänker man efter måste det alltså finnas en oerhörd ångest eller smärta inombords för att man skall ta till detta smärtfyllda steg. 

Men, det är just smärtan som känns som en lindring för den som skär sig...Den inre smärtan är så stor att den kroppsliga smärtan känns betydligt lättare att stå ut med. Dessutom lär den kroppsliga smärtan för stunden ersätta det inre ångesten. Det tråkiga är att den inre ångesten kommer tillbaka efter en stund - med förnyad styrka

Det finns olika förklaringar till varför vissa tillfogar sig själva skador. En förklaring är att en person som tidigt och under lång tid blivit illa behandlad av andra inte heller kommer att behandla sig själv väl. En stor bov bakom självskadebeteendet tycks mobbning vara. Mobbning skadar människan ända in i den djupaste själen. I värsta fall kan mobbning leda till att den drabbade väljer att ta sitt liv...

Självskadebeteenden är däremot mycket sällan ett allvarligt försök att ta sitt liv. Tvärtom kan de ses som ett sätt att orka fortsätta leva, trots en mycket plågsam situation. Man skär sig för att orka överleva.

Goda råd - Vad kan du själv göra för att bryta mönstret?

Om du känner att impulsen att skära dig själv eller skada dig själv kommer, försök att göra något helt annat. Försök att avleda uppmärksamheten. Gå ut ur rummet du är i, gå ut och gå, ring till en kompis och gå ut på stan, titta på en film du blir glad av… Försök att hitta något som hjälper för just dig. Lyckas du avleda en impuls så belöna dig själv! Tänk att du gjort något fantastiskt starkt och bra mot dig själv, och att du förtjänar det.

Försök att komma underfund med i vilka situationer du känner att du vill skada dig själv. Är du trött? Stressad? Är det bråkigt omkring dig? Vill du skära dig efter att ha träffat en viss person som gör att du mår dåligt? osv. Om du hittar det som leder till att du vill skada dig själv kan det vara lättare att förebygga.

Och sist, men inte minst, prata med någon inom vården!

Hur gör man då om man känner någon som skadar sig själv?


Om du har någon i sin närhet som du misstänker skär eller på annat sätt skadar sig själv, så fråga rent ut - utan att anklaga.

Tecken på att allt inte står rätt till kan vara täckande kläder eller accessoarer som inte passar för situationen eller årstiden, eller en plötslig ovilja att delta i aktiviteter som bad eller sport, som kräver att man visar upp sin kropp. 


Om du själv eller någon du känner ägnar sig åt självskadande beteenden finns det all anledning att omedelbart söka hjälp hos psykiatrin. Det viktigaste skälet till det är att självskadandet är så pass beroendeframkallande att det är viktigt att bryta beteendet så fort det bara går.

Var rädd om dig - det är du värd!






1 kommentar:

Anonym sa...

Vad gör man när man inte vågar berätta för skolvården, för att man vet att de kommer prata med ens föräldrar. Och ens föräldrar är anledningen till att man skär sig. För att de är så dömande.