söndag 8 april 2012

Mia Törnblom

 

Missa inte detta!

Nu under vårsäsongen av En kväll med Anne och Hannah kommer den fantastiska Mia Törnblom att medverka.  Hon skriver böcker om självkänsla, ledarskap och personlig utveckling. Programmet sänds måndagar kl. 21.00 i Yle Fem, repris lördagar kl. 15.45. En annan möjlighet är att kolla programmet på: http://annehannah.ylebloggen.fi/ 

Och kolla presentationen av programmet redan nu - på ovannämnda adress!!!


Ifall du missat henne, vem är då denna Mia Törnblom???

Mia Törnbloms ungdomstid kantades av kriminalitet, drogmissbruk, våld och sorg. Hon bar tidigt på en känsla av att inte duga och halkade in på kriminalitet och drogmissbruk genom att överdosera bantningspiller. Men när hon befann sig på botten insåg hon själv att hon måste välja mellan att dö eller att överleva. Med sin kamp visar hon att förändring är möjlig. Att alla kan lära sig att älska sig själva och att vända mörker till ljus. Idag arbetar hon som författare och coach för företagsledare, idrottsstjärnor, skådespelare, medieprofiler, unga kvinnor som farit illa - alla som har modet att våga förändra sitt liv.


Böcker Mia har givit ut:
  • Självkänsla nu! (2005)
  • Mera självkänsla! (2006)
  • En härlig bok (2007)
  • Så dumt! (2008) - bahandlar tiden som missbrukare
  • Du äger! (2009)
  • Du leder! (2010)
  • Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla! (2011)

Hennes tankar i korthet:

Med låg självkänsla spelar det ingen roll vad vi erövrar eller hur högt vi når – vi kommer ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan inte heller uppskatta vad vi uppnått utan måste hela tiden uträtta mer. Vi klarar varken av komplimanger eller kritik – och i slutändan förlorar vi vår livslust. Men enligt Mia kan vi alla arbeta på att få en bättre självkänsla - att kunna uppskatta oss själva på ett helt nytt sätt. Att alla kan lära sig att älska sig själva.

Ta ansvar för vem du är och vad du vill bli, vart du vill nå, vad du tycker är roligt och vilka du vill ha omkring dig. Ta ansvar för dina egna behov. Skratta ofta! Enligt henne är det är viktigt att skratta för det finns så mycket motgång och orättvisor i livet. 


 

Här kan man ju fråga sig vad det beror på att vi lite till mans bär på så dålig självkänsla. Vart försvinner den självkänsla som tycks vara medfödd hos det mycket lilla barnet? Är det vi vuxna som förstör denna sunda övertygelse om att man duger som man är? Är det våra försök att uppfostra barnet till att bli välartad genom att säga saker som "Var nu en snäll flicka!", "Sådär kan man inte se ut!"       (= du är inte tillräckligt bra), "Fy, tänk dig för" (= du är dum), "Titta nu hur ledsen du gjorde honom" (= du är fel). "Sluta med det" (= du är inte tillräckligt bra). Den här sortens kommentarer gör att vi känner oss fel, inte accepterade, inte älskade, vi duger inte som den vi är, det är inte längre våra handlingar som fördöms, utan den vi är...

 

Men, det är aldrig för sent, det går fortfarande att korrigera denna "felprogrammering"... 

 

Praktiska tips i korthet:

1. Lär dig skillnaden mellan självkänsla och självförtroende.

Självkänsla är att vara, en medvetenhet om det egna värdet. Självförtroende är samma sak som att göra, tron på sin egen förmåga att prestera. Ofta blandar vi ihop vårt värde med våra prestationer, när vi gör ett misstag så har vi inte gjort ett misstag, i stället har vi BLIVIT ett misstag. Viktigt att komma ihåg att ibland GÖR vi fel men vi ÄR aldrig fel.



2. Öva på att bekräfta dig själv.

Skriv varje kväll ner tre saker som varit bra med dig under dagen. Om du är en högpresterande person kan det lika gärna vara att du för en gång skull gjorde ingenting. Utgå från dig själv och ta med egenskaper som modig, generös, snäll, omtänksam. Många tror att de behöver vara generösa hela dagen för att kunna säga det om sig själva, men det räcker med en liten stund. Om du ställt såsat i två minuter kan det kännas som en katastrof-dag, varför då inte göra två minuters bra saker till en jättebra-dag?



3. Jämför dig inte med andra

Jämför dig alltid enbart med dig själv – men bli gärna inspirerad av andra! Känn dig aldrig sämre än någon annan för att de råkar kunna någonting lite bättre. Med god självkänsla slipper du känna dig sämre eller bättre som person än någon annan.


4. Välj att göra saker för din egen skull – inte för andras


Välj att göra det du själv vill och inte för att andra ska bli imponerade. Med god självkänsla följer vi våra egna drömmar och önskningar. Givetvis påverkas vi av vad andra tycker och tänker men försök att strunta i det och styr aldrig ditt liv efter andras önskningar! Många vågar till exempel inte tacka nej till en befordran trots att de kanske inte vill ha den. Det krävs självkänsla att tacka nej till något som ger högre status och mer i lön. Har du ett yrke som du tycker om och vill ha eller är det så att du egentligen vill göra någonting, men stannar kvar för att andra tycker att det är ett statusyrke?

5. Lev som du lär

Vi behöver leva som vi lär om vi vill ha en god självkänsla. Ta reda på dina egna värderingar – vad är rätt och riktigt för dig? Gör sedan vad du kan för att leva efter dessa. Om du tycker att det inte är okej att prata illa om andra, men ändå gör det, så kommer det att påverka din självkänsla negativt. Alla saker vi gör mot våra egna värderingar gnager på självkänslan. Visst går alla går emot sina värderingar lite då och då, men det är viktigt att ta ansvar och därför behöver vi känna till vilka värderingar vi själva har.

6. Var snäll mot dig själv!

ViVi måste behandla oss själva som om vi var någon vi tycker mycket om. Många behandlar sig själva illa. Om du är ledsen för att du misslyckats med något, till exempel på jobbet, så kanske du tänker nedvärderande saker om dig själv, medan du aldrig skulle säga så till nån annan som gjorde samma misstag. I stället skulle du antagligen säga att det inte är så farligt. Gör samma sak för dig själv! Behandla dig själv som någon du tycker om och njut av det som gick bra.


7. Du duger precis som du är!

Det är omodernt att känna sig otillräcklig!  Tänk att om man gör så gott man kan så räcker det! Det säkraste sättet att slippa riskera att bränna ut sig är att tänka tankar som ”att det vi gör och är duger”. Bra är att sätt upp mål, men det spelar mindre roll hur snabbt vi når dessa mål. Personer som riskerar att bränna ut sig matar sig själv med tankar som att de är otillräckliga och styrs ofta av självcentrerade rädslor. Vad vi tänker är väldigt viktigt, våra tankar blir våra känslor och handlingar. Vi behöver med andra ord ta ansvar för våra egna tankar.


8. Gör dig fri från skam och skuld

Vill du ha en riktigt god självkänsla behöver du gör dig fri från känslor som skam och skuld. Om du har skadat någon – försök ställa det till rätta. Prata ut med en vän, en coach eller präst. Eller skriv bara ner det och förlåt dig själv! När du gjorde misstaget förstod du inte konsekvenserna, eller hade kanske inte kraft att stå emot. Tänk inte ”om jag bara inte hade gjort det”. Försona dig i stället med det som hände och förlåt dig själv för att du valde som du gjorde. Du behöver inte berätta det för en massa personer om du inte vill, det går lika bra att skriva ner det på ett papper och elda upp det!


9. Lev i nuet

Öva på att vara här och nu i stället för att leva i och grubbla över det förgångna eller oroa dig för morgondagen. Det enda vi kan påverka är nuet! Ofta väntar vi på framtiden,  fredagen eller semestern. Då tror vi att vi skall göra allt vi önskar, men inte hinner eller orkar just nu. Skjut inte upp, gör vad du kan för att vara i nuet i stället.


10. Stanna upp

Stanna upp i vardagens ekorrhjul! Bli medveten om vad du tänker och tycker. Och bygg ditt liv efter det!

Jag vet inte hur just du känner det, har du råd att låta denhär chansen till ökad självkänsla gå dig ur händerna?
Jag har det inte!

Inga kommentarer: