måndag 16 april 2012

Ännu mera tankar om lycka






Att leva i nuet är en väldigt svår konst.Många lever för hur det ska bli sedan, då vi ska börja leva på riktigt. När vi har flyttat till drömhuset, köpt en ny tv-skärm och träffat den stora kärleken. Då, först då, kommer vi att bli lyckliga.

När vi tänker på hur bra vårt liv kommer att bli sedan, så finns det inga negativa tankar med. Vi tänker inte på att det nya huset behöver städas. Eller att det kan regna på semesterresan. Vi har en väldigt osannolik bild av ”sedan".

Vid Göteborgs universitet bedrivs lyckoforskning  och där har man konstaterat att ingenting tyder på att materiella ting gör oss lyckligare. Pengar är faktiskt ganska oviktiga för lyckan.
Forskningen visar i stället att det är kärleken eller nära vänskapsrelationer som betyder mest för lyckan. Och att man i stort sett alltid mår bättre av att göra saker tillsammans med andra. Men i vårt samhälle finns det en klyfta mellan vad som faktiskt ger lycka och vad vi tror skall ge oss lycka.

Föreställningarna om lycka är svåra att bli kvitt. Mycket kommer från reklamens värld. Där är alla vackra, har platta magar och lever i perfekta hem. Vi tror att vi behöver allt det där för att duga. Vi försöker ordna världen runt omkring oss - bostaden, sakerna, kroppen eller arbetet - så att det passar vår bild av lycka. Men perfektionismen ger oss falska föreställningar om att vi skulle bli mer lyckliga om vi lyckas hitta det perfekta.



Traditionella vishetsläror lär som bekant ut att det gäller att lära sig att gilla det vi har och uppskatta sig själv. I stället för att försöka ändra på världen ska man ändra sin inställning till världen. Ändra sitt tankemönster!



En annan bild av lycka är en semester-resa.
Det finns en föreställning om att det är väldigt skönt att sitta sysslolös på ett varmt ställe. De här bilderna av lyckan är skapade av turistindustrin. Vi tror att det är lyckan att vara passiv och lata sig, vi jobbar hårt för det målet, men få uppskattar det till fullo när vi väl nått det. Forskning visar faktiskt att vi blir lyckliga av att göra saker, att vi är skapade för aktivitet. En semesterresa med aktiviteter är alltså att föredra :)




Inga kommentarer: