onsdag 19 juli 2017

Ta vara på blasten!

Släng inte grönsakernas blast! Lägg den i sallader och soppor!


Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter, och mycket odlades hemma i trädgården.


Blomkålsblast

BlomkålBladen som sitter runt om blomkålshuvudet är precis lika ätbara som själva blomkålen och många slänger dessa i onödan. De gröna bladen runt blomkålen kan man koka i lätt saltat vattenoch äta som tilltugg. Tänk på att även själva rotstocken på blomkålen går att koka och ha i maten.

Selleriblast och selleriblad

De fransiga bladen som sitter högst upp på selleristjälkarna går också att äta så kasta dem inte. Om du har tänkt ha selleri i en maträtt, hacka även upp bladen och ha i. Bladen på sellerin smakar likadant som själva skaften och vist blir det ett fint inslag i maten.
Selleriblad är utmärkt att dekorera med, att blanda ner i en coleslaw eller att göra ett örtsalt med. Det är bara att finstrimla och blanda med flingsalt eller havssalt. 

Sockerärtsskott

SockerärtBåde blommor, blad, skott och de små knorvlarna på sockärertor går att äta. Passa dock på innan de blivit för stora och träiga och istället är fina och mjälla. Det är dessa man kan köpa som så kallade ärtskott.
Allt på sockerärten smakar precis som själva ärtskidan och blir smaskens att blanda ner i en sallad. De små knorvlarna blir jättefina att dekorera med.

Broccoliblad

Både rotstocken och de fina små bladen som sitter runt om broccolin går att äta. Varför inte sjuda dem i lätt saltat vatten och ha ner i en paj, soppa eller en i en gratäng? 

Rödbetsblast
RödbetsblastRödbetsblast påminner mycket om mangold både i smak och utseende. Fräs rödbetsblasten i en stekpanna med lite vitlök och smör, gärna med en skvätt äppelcidervinäger, så blir det en god sallad. Rödbetsblad är också fint i paj eller gratäng, såväl som en lasagne eller pastasås. Även pesto eller en rödbetsblastsoppa är goda saker att testa. 
Om stjälkarna på rödbetsbladen är grova kan man använda dem på samma vis som sparris – fräs dem lätt i smör eller sjud i saltat vatten. Rödbetsblast är riktigt snyggt och adderar en färgklick i maten. 
Rödbetsblast innehåller flera saker som är bra för kroppen, bland annat mer kalcium och magnesium än vad som finns i spenat.
Tänk ändå på att rödbetsblast innehåller mycket nitrat och kan även den ge magont i för stora doser. Barn under ett år är speciellt känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och bör därför inte serveras rödbetsblast.

Morotsblast

MorotsblastMorotsblast är en dekorativ blast med sina flikiga blad och smakrika innehåll. Ibland kan morötterna bli gröna uppe på toppen (vid blastfästet) om det är ovan jord. Till skillnad från potatis så är den gröna delen på moroten inte farlig att äta. Det gröna är helt enkelt klorofyll som bildats vid toppen, och detta är inte giftigt men kan däremot smaka lite beskt.
Blast på purjolök, salladslök och knipplök
Lök-blastDet det gröna på purjolöken går också att äta. När purjolök får ligga i kylen blir de gröna ofta trött och sladdrigt, av den orsaken bör man ta av den gröna delen genast när purjon är nyköpt eller nyskördad.
I maten blir det snyggt att ha de i finstrimlade gröna bladen, och visst kan man rulla in saker i bladen om man har tillräckligt bred blast. 

Inga kommentarer: