tisdag 4 juli 2017


Ut i naturen och samla nässlor!



Brännässlan är mycket allsidig läkeväxt med näringsrika mineraler som kisel och kalium. Du finner en god mängd klorofyll som ökar transporten av syre och näring till kroppens celler.  

Brännässla ger bra stöd till immunförsvaret och hjälper till att bli av med kroppens slaggprodukter. Nässelpulver är näringstät på vitaminer och mineraler och passar fint i thé eller blanda i smoothie och frukost
Brännässlan innehåller många viktiga vitaminer och mineraler som är livsnödvändiga för kroppens funktioner som till exempel magnesium. Endast en tesked nässla sägs fylla hela ditt dagsbehov av C-vitamin. Det rika innehållet av mineraler stärker hår, hud och naglar. Brännässla innehåller fytohormoner som liknar östrogen vilket kan ge stöd vid klimakteriebesvär. 

Om du har problem med akne, oren hy och kanske eksem så kan regelbundet intag av infusion på brännässla ge bätrring. Detta då läkeörten innehåller pantotensyra som är bra vid olika hudproblem. Använd brännässlan på samma sätt som till exempel spenat i matlagningen, råa eller lättfrästa i smör. Blanda till en näringsrik smoothie och njut grön kraft.

Brännhåren innehåller nässelgift och finns på brännnässelbladets ytterkant. Det ger en brännande, kliande smärta men när växten torkats, upphettats eller kokats försvinner den egenskapen nästa helt. På nässelbladets mitt är det dock helt smärtfritt att röra vilket kan vara bra att veta vid skördning.
Källa: http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/brannassla

Brännässla ger ork & energi

Brännässla tillhör de bästa medicinalväxter vi har. Om vi människor visste vilken läkande kraft den har skulle vi ta vara på den mycket bättre.

Läkekraften har den i roten, stjälken, bladen och i blommorna. Nässlan innehåller rikligt med järn, vitaminer och mineraler. Den är vår bästa blodrenande och samtidigt blodbildande medicinalväxt. Eftersom den även har god verkan på bukspottkörteln sänks blodsockret genom nässelte.

Vid en viss ålder börjar en minskning av järnhalten i blodet, man känner sig trött och utmattad , då kan det vara bra med en kur av den järnrika färska nässlan. Brännässlan kan även minska mottagligheten för förkylningar, bota eksem och huvudvärk. 

Om du behöver ork och energi, ge din kropp en uppiggande nässeltekur. Brygg 2 tsk torkad nässla till en kopp kokande vatten, låt dra 5-7 minuter. Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.

I förebyggande syfte kan man dricka en kopp nässelte per dag under hela året, med ca tre veckors uppehåll två gånger per år. Naturligtvis är de färska nässlorna bäst, ju fräschare de används desto större blir läkeffekten. Torkade nässlor går också alldeles utmärkt att använda.

Torkad nässla kan man också blanda med müsli, i bröddeg, när man gör paj kan man blanda nässlan i äggsmeten. Om du har möjlighet, passa på till våren när nässlorna kommer med sina första skott, förse dig med sax och handskar och ta vara på denna förnämliga medicinalväxt.
Lycka till!
Källa: https://grongava.se/info/articles/brannassla-ger-ork-energi

Nässelpulver

Nässelpulver är strakt bas bildande. 
Är du sur i kroppen kan ett dagligt intag av Nässelpulver ha en positiv verkan.
För att neutralisera försurade kroppar på överflödig urinsyra, mjölksyra och fosforsyra kan du starta dagen med lite Nässelpulver.
Brännässlan är vår mineralrikaste grönsak och innehåller 70 olika näringsämnenNässelpulver består av 100% av  tidigt skördade och torkade och nermalda brännässlor.
Vitaminer och mineraler i nässelpulver
Vitamin A, B1, B5, C, E, D, F, K och P, klorofyll, kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, aminosyror, magnesium, myrsyra, folacin, xantofyll, histamin, serotonin, acetylkolin, glykosider, karotin, flavonoider, mangan, kalk, fosfor, natrium, koppar, kisel, kalcium, serotonin, acetylkolin, mangan, krom och zink i lättupptagliga former
Vitaminer och mineraler är en naturlig del av nässlan och det är många. Möjligtvis är det variationen och bredden av dessa vitalämnen som gör nässepulver så effektivt och stimulerande för att hjälpa kroppen. Brännässla (urtica dioica)
Basgörande Brännässelpulver mot hudåkommor, mag- och kroppsförsurningTorkat nässelpulver är kraftigt basgörande (löser upp urinsyra ur bindväven). Detta ger positiva effekter vid eksem, kroniska hudutslag, knottror, flammighet, bristningar, njurinflammationer, ödem, kramper, reumatiska besvär med flera så kallat diffusa åkommor. Nässlan anses även vara blodstillande på åtkommande näsblod, blödningar av mag - och tarmsår samt lindrande på högt mensflöde, mensvärk.
Varken människor, djur eller växter trivs i sura miljöer, därför har nässelpulvret starkt basbildande egenskaper allmänt stärkande effekter på kroppen, ett höjt pH värde avlastar alla organ och stärker skelettet. Den eviga frågan om man kan kombinera olika kosttillskott besvarar vi återigen med ja, att utnyttja synergieffekterna av olika näringstillskott betyder att näringsämnen fungerar bättre med hjälp av varandra än var för sig.
Likaväl som ett fotbollslag inte endast kan bestå av målvakter, det måste också finnas anfallare och försvarare för att resultatet ska bli bra.
En tesked Nässelpulver om dagen hjälper dig att täcka dagsbehovet av Kalium, Kalk, Fosfor, järn och Klorofyll som renar och syresätter blodet. klorofyll är som växternas blod och det sägs fantastiskt vitaliserande, exempelvis för hjärnan. Brännässla är även en rik källa till B-vitaminer i lättupptagliga former, C- vitamin, K- vitamin, magnesium, kisel och flavonoider, Innehåll av kisel har en stärkande effekt på hår, naglar och hud. En tesked ger också en tredjedel av det dagliga rekommenderade intaget av folsyra.
Rekommenderat dagsbehov av folsyra bör inte överskridas om man är över 50 år. Brännässlan anses blodrenande och stärkande för hela kroppen, är urindrivande och kan även användas i förebyggande syfte också mot urinväggsinfektioner.
Brännässla tillhör de bästa medicinalväxter vi har med en läkande kraft.Fler upptäcker nässelpulver och väljer det som ett naturligt vitamintillskott.

Nässlan innehåller nära på alla de vitalämnen som ammande, barn, gravida och vuxna behöver. Den är en effektiv näringsbärare för kroppens organ och blodets transportfunktioner. Genom århundraden har den använts för dess renande effekt på kroppen men har genom åren blivit bortglömd trots att den växer utanför knuten i landbacken.
Man blir vad man äter.
Allt oftare kommer information om att den industrialiserande mat vi köper innehåller allt mindre naturliga näringsämnen som vår kropp behöver, odlad lax innehåller 50 % mindre Omega 3 bara på några år, frukt och grönt har tappat upp till 70% av sitt näringsinnehåll under de senaste 30 åren.
Av den anledningen och för att motverka alla former av ohälsa så rekommenderar vi ett dagligt allsidigt intag av naturliga kosttillskott.
Normal dosering per dag; 1-3 teskedar på musli, gröt eller nerrört i lite mjölk, juice eller vatten. Det alltid bättre att sprida ut intaget på flera gånger per dag istället för att ta allt på en gång. Blanda gärna med vårt Pain@way nyponpulver.
Tänk att vi har en sådan här fantastiskt nyttig ört fritt växande i hela vårt land, och så få som känner till att den är en sådan enastående vitalitetskälla. Det finns ingen fritt växande ört som ens kommer i närheten av dess vitaminrikedom, alla mineraler, spårämnen etc, som hjälper vårt immunförsvar. Nässlan har alla nödvändiga aminosyror.
Brännässlan rensas bort som ogräs men är i själva verket en av de nyttigaste medicinalväxterna ovan havsytan. Den växer snabbt, finns i överflöd, och innehåller en naturligt balanserad cocktail av ca 70 näringsämnen med bl.a. alla essentiella aminosyror. Just balansen är en faktor vi trycker på, då rätt förhållande mellan substanser är det som skapar synergi.
Nässla innehåller bl.a. acetylkolin, alla essentiella aminosyror, proteiner, B-vitaminer, bioflavonider, C-vitamin, folsyra, fosfor, glykosider, järn, kalcium, kalium, karoten, kiselsyra, K-vitamin, koppar, krom, mangan, magnesium, myrsyra, provitamin A, serotonin, m.fl.
Dosering och förvaring
1 msk nässelpulver motsvarar ca 100 g färsk nässla. Pulvret förvaras mörkt, torrt och svalt/rumstempererat. För maximal effekt bör nässelpulvret inte användas i soppa eller te utan tas till exempelvis juice eller vatten.
Skaka ca 1-3 tsk pulver (i shaker eller annan burk med lock) till ungefär 1,5 dl vätska 1-2 ggr/dag. För maximal effekt rekommenderas dagligt intag

Källa: http://www.bravara.info/nettlepowder.htm

Inga kommentarer: