tisdag 4 juli 2017

Urtica spp. (nässla)
Nässelextrakt och mulch av nässlor har blivit godkänt som allmänkemikalie av EU-kommissionen. Nässelextrakt kan du enkelt tillverka själv genom att lägga färska eller torkade nässlor i blöt 3-4 dygn. Filtrera och späd 5 ggr med vatten.
Nässelextrakt får användas mot diverse insekter i frukt, bär, valnöt, grönsaker, potatis, prydnadsväxter; mot svampsjukdomar i frukt och gurka samt mot potatisbladmögel. Nässlor får användas som mulch mot svampsjukdomar i gurka och tomat; samt mot diverse sjukdomar i prydnadsväxter.
Källa: http://www.anpdm.com/newsletter/4323543/44425D447843435A4A71
Nässlan är verksam mot skadeinsekter, vilket gör det till ett naturligt och ypperligt gödsel. Du tillverkar ditt eget gödselmedel genom att lägga nässlor i en stor hink eller skål, tillsammans med lika mycket vatten så att det täcker bladen helt. Låt blandningen stå i rumstempering i ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta sedan en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.
nässlor
Rena vitaminbomben
Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil.
Nässelpulver och nässelte finns att köpa på de flesta hälsokostbutiker.
Inflammationshämmande
Inom medicinen används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller som soppa, berättar Zarah Öberg. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm.
– Nässlan verkar inflammationshämmande och används som omslag och te vid infektion, inflammation med mer.
Som grund i maträtter – eller som fotbad
Zarah Öberg ger även tips på hur man kan få tillgång till nässlor året om.
– Plocka dem, förväll, torka och frys in. Plocka fram dem när som helst på året du vill och ha som grund i maträtter. Du kan till exempel använda nässlor istället i de recept som säger spenat eller andra gröna grönsaker. Det är bara att byta ut dem mot lika delar nässlor, säger hon.
– Använd gärna nässlan i ditt fotbad om du har trötta fötter eller strö lite torkad nässla över gröten, filen eller drick som te, om du har tendens till tarmproblem.
Källa: https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-nasslor/

Inga kommentarer: