fredag 26 juni 2015

Tekniken har segrat!

Så har det då hänt - det som inte skulle hända.

Jag har bytt ut min gamla trotränare till telefon - en röd gammal Nokia. Som en envis gammal åsna har jag hållit fast vid att jag inte tänker gå med i dagens slit-och-släng mentalitet och byta ut telefonen så länge den fungerar. Tycker inte ens det är speciellt viktigt att alltid vara anträffbar. Faktum är att det stressar mig att alltid finnas "on line". Det har lett till att jag som oftast, bland annat när jag är ute i trädgården, lämnar telefonen innomhus. Bara för att det känns skönt att för en gångs skull få vara ifred och gömma sig för omvärlden. Inte heller svarar jag i telefon när jag är i affären - eller är mitt i ett samtal med någon annan människa. Anser det oartigt och ohyfsat att välja en död telefon framom en levande varelse. Ej heller svarar jag på okända nummer - som oftast är försäljare. Eller så kanske Mannen I Mitt Liv :)

Så jag är inte speciellt lätt att få tag i :) Lite som att göra sig intressant då man är svårtillgänglig. Det kan av omgivningen upplevas som säreget. Att man vill låtsas speciell bara för att man vill rå om sin egen fritid...

Nå, jag har alltså hållit fast vid min gamla, fullt fungerande telefon. Och fungerat har den gjort - i många år. På senaste tiden har den dock börjat opponera sig och välja och vraka i samtalen. Det har allt som oftast hänt att den bryter ett samtal mitt i. Kan hända den varit av åsikten att pladdrandet nu får hinna till. Säkert med all rätt. Och på så sätt har den ju hållit telefonräkningarna på en acceptabel nivå.
 

Men nu har det förbjudna alltså hänt! Min dotter har bytt ut sin Iphone 4s mot en modernare, bättre, fantastiskare, underbarare,  hetare och häftigare Iphone 6:a. Och hennes gamla 4s har degraderats till "morsans telefon". Med en stor portion skeptism deltog jag i en snabblektion ledd av min mycket specialiserade dotter.  Sedan slängde hon luren i mina darrande händer.

Med skakande fingrar började mina trevande klickanden på knapparna. Och där kom det - det BERÖMDA KLICKET som även drabbade kungen då han såg sin Silvia. Jag blev förlorad, förälskad, förtrollad av tingesten i mina händer. Vilken underbar manick! Hur har jag kunnat leva utan detta teknikens underverk? Var har den varit hela mitt liv?

Så nu lever jag i samma värld som alla dagens ungdomar - jag sitter i en knut och klickar på mitt underverk till telefon. Hela världen ligger plötsligt för mina fötter! Visst lever den ibland sitt eget liv och jag har insett att den måste ha en slags säregen form av intelligens, för den kan göra de mest förunderliga saker - helt på egen hand. Saker jag inte ens i min vildaste fantasi förstår. Det betyder inte att jag är lättare att nå idag, nej fortfarande håller jag hårt på principen att inte bli kontrollerad av en maskin - inte ens en Iphone 4s! Jag lämnar den ibland inne när jag går ut. Men visst springer jag med en helt annan lätthet i stegen regelbundet in för att kolla om någon kontaktat mig - på Facebook, Whatsup, Messenger och alla rackerier som finns i min lilla datamaskin. Man måste ju hålla sig lite ajour med omvärlden - även när man ligger på knä i trädgårdslandet.

Min gamla trotjänare - ja den är degraderad till reserv väckarklocka. Den ligger sorgsen på min byrå. Men jag tror den är ganska nöjd, trött och sliten som den är. Den avnjuter nu sin pensionärstillvaro och låter yngre förmågor slita och släpa.

Med ålderns rätt!


Bildresultat för iphone 4s

P.S Om Mannen I Mitt Liv mot förmodan skulle få för sig att kontakta mig rekommenderar jag att han skickar ett meddelande!

Inga kommentarer: