Vi bor i egnahemshus och har en liten köksträdgård. Där odlar jag diverse grönsaker - med varierande resultat. Ett faktum är att vår trädgårdsjord borde få mera näring. Men ekologisk sådan. I höstars grävde jag därför ner hästgödsel för att planera nästa års odlingar. Därtill försöker jag kompostera vårt hushållsavfall och till det har vi en värmekompost som fungerar si-så-där. För tillfället är den djupfrusen så jag lider varje gång jag måste slänga hushållsavfall i vanliga soptunnan. Men nu har jag upptäckt ett sätt att ta vara på avfallet - året runt.
Bokashi!
Vad är då Bokashi?
Bokashi är ett japanskt ord och betyder ”fermenterat organiskt material”, vilket beskriver en metod som användes i Japan för länge sedan. Japanska lantbrukare täckte över köksavfall och växtrester med jord som var rik på mikroorganismer och en fermenteringsprocess, en jäsning, påbörjades. Efter några veckor grävde de ner materialet i odlingarna och efter ytterligare några veckor förvandlades det jästa materialet till jord.
Förvandlingen till jord går otroligt snabbt och dessutom utnyttjar man alla näringsämnen. Dessutom uppkommer väldigt lite gaser.
Har inlett mitt Bokashi äventyr i början av veckan.
Rapport om resultatet kommer med jämna mellanrum.
Läs mer om metoden:
http://www.bokashi.se/blogg/?p=1505
Lyckan sägs vara av glas. Lyckan kan gå i kras när du minst anar det. Själv miste jag man och yngsta son i tsunamin 2004. Detta vände upp och ner på hela mitt liv. Läs mera i bloggen! Så ta vara på den sköra Lyckan! Hoppas vi kan hjälpas åt att påminna varandra om att uppskatta allt det underbara i Livet och sätta värde på alla vardagliga saker vi alltför ofta tar för givna. Välkommen med och dela mina tankar och min vardag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar