söndag 17 juli 2016

Köttuppfödning - Ekologiskt hållbart?

I gårkväll såg jag dokumentären "Cowspiracy" - och blev verkligen ställd mot väggen! Där och då insåg jag med fullständig skärpa att vi inte kan fortsätta med dagens matvanor, att vi inte kan fortsätta vräka i oss kött! Det är egentligen fullständigt befängt att vi skall föda ett nötboskap i 1,5år för att få kanske 500 kg kött. Under sin levnad har detta djur ätit över 30 000 kg foder och druckit över 82 000 liter vatten. 30 000 kg fullt ätbar vegetarisk mat för att kunna producera 500 kg kött!!! Man behöver inte vara kärnfysiker för att kunna räkna ut att det är mycket dålig ekonomi, mycket dåligt placerad matanvänding. Och absolut inte hållbart!

En annan uppfödare födde upp ankor i hemmiljö. När han slaktade en anka hade den ätit 65 kg säd och gav 600 gram kött! Låter det klokt?

Samma sak gäller för broiler, för grisar, för lamm. Hela köttindusktrin är fullständigt katastrofal för vår jord. Vi skövlar regnskogar, överfiskar haven, smutsar ner bäde jorden och haven för att kunna fortsätta vräka i oss kopiösa mängder kött. Fullständigt vansinne!

Vi har inget annat val än att börja äte betydligt mindre, helst inget, kött. Om jorden skall överleva måste vi satsa mera på vegetarisk föda. Bli vegetarianer. Detta inte enbart av känslomässiga skäl. Utan för att överleva!

Om du bryr dig det allra minsta om vår jord, den enda jord vi har, se dokumentären, den finns åtminstone på Netflix!

http://www.cowspiracy.com/facts/


Bildresultat för cowspiracy


"Cowspiracy may be the most important film made to inspire saving the planet."

Inga kommentarer: