fredag 16 juni 2017

Klubbhus Fontana – en trygg oas i en värld fylld av krav


Min artikel i finlandssvenska tidningen Kuriren 3/2017


I dag talas det allt mer om psykisk hälsa och ohälsa. Det här är luddiga begrepp och många gånger svåra att definiera. Psykisk hälsa identifieras bland annat med att man upplever sin tillvaro meningsfull, att man kan använda sina resurser, vara delaktig i samhället och uppleva att man har förmåga att hantera livets normala motgångar.  Psykisk ohälsa å sin sida innefattar allt från psykisk sjukdom till att uppleva besvär som stör välbefinnandet och som påverkar ens dagliga liv negativt.

Statistiken visar att psykisk ohälsa på senaste tiden ökat dramatiskt i Finland, speciellt bland unga. Det är ett växande problem, eftersom vårdinstanserna många gånger inte mäktar ge den vård de drabbade kanske skulle behöva. Mörkertalet är också stort eftersom inte alla som mår dåligt söker vård.
Intervjuer har visat att ungdomar med psykisk ohälsa upplever det väldigt viktigt att ha ett tryggt ställe att gå till. Ett ställe där de blir accepterade som de är, får arbeta med något de upplever som meningsfullt och inte konstant bli bedömda och värderade. Detta gäller med all säkerhet också vuxna personer.
Men var hittar man då en sådan plats i dagens prestationsinriktade samhälle? Jo, bland annat på Klubbhus Fontana i Karis.
Klubbhus Fontana i Karis finns till för personer som har eller har haft mental ohälsa. På Fontana är man medlem, inte patient eller klient. Syftet med klubbhusverksamheten är att upprätthålla funktionsförmågan, öka självförtroendet, stödja rehabiliteringen och bl.a. möjliggöra återgång till arbets- eller studielivet. Klubbhuset öppnade sina dörrar år 1999 och det juridiska och ekonomiska ansvaret för verksamheten bärs av Västra Nylands Fountain House rf.


Klubbhus Fontanas tröskel är låg


En kall och blåsig förmiddag stiger jag över tröskeln till det över hundra år gamla, gula trivsamma huset på Lokföraregatan i Karis. Klubbhuset ligger nära centrum, ett stenkast från järnvägsstationen, så det är väldigt lätt att ta sig dit. I dörren möter klubbhusets verksamhetsledare, Sofia Berglund, mig och önskar mig välkommen. Atmosfären är varm och välkomnande och jag känner mig genast som hemma. Sofia berättar att det är viktigt att tröskeln att komma till klubbhuset är låg. Här skall alla känna sig välkomna, oberoende av bakgrund och sjukdomshistoria. Eftersom deltagandet är frivilligt behövs heller ingen diagnos eller läkarintyg, det räcker med att man själv upplever sig ha psykisk ohälsa. Var och en avgör dessutom själv hur mycket man vill berätta om sitt förflutna.
-         Här ser vi till själva människan och inte till diagnosen, men de flesta väljer i alla fall att så småningom berätta sin sjukdomshistoria, säger Sofia.Fountain House – en framgångsrik ideologi
 

Sofia berättar att den Fountain House ideologi som klubbhuset följer har visat sig vara en framgångsrik form av rehabilitering inom den öppna vården. Grundtanken är att rehabilitering bäst sker i en gemenskap där respekt och jämställdhet betonas, och där var och ens resurser beaktas. Genom att arbeta tillsammans med andra i liknande situation stärker man sin självkänsla och övar samtidigt upp sina sociala färdigheter. Unikt är att både medlemmar och personalmedlemmar är jämställda och har lika mycket att säga till om och lika stort ansvar över att saker och ting blir gjorda.
-         Här spelar ingen roll om du är anställd eller medlem, alla sköter samma sysslor. Vi jobbar tillsammans sida vid sida, ingen skillnad om det är fråga om bokföring eller städning.  Klubbhuset har endast fyra heltidsanställda handledare, detta för att de anställdas antal skall vara så lågt att vi inte klarar av att utföra dagens sysslor utan medlemmarnas hjälp, säger Sofia.
Sofia förklarar att ett medlemskap är frivilligt och utan tidsbegränsning. För tillfället har klubbhuset över 150 medlemmar, av dem är drygt 70 aktiva. Medlemmarna får ingen lön och de väljer själva när och hur de vill delta i verksamheten
-         Det är viktigt att ta tillvara och utveckla människors friska sidor genom arbete och vänskap. Grundtanken är att alla kan bidra med något till den gemensamma dagen, säger Sofia

Bildresultat för klubbhus fontana 

Stöd vid flytt till eget boende


I klubbhuset ges ingen egentlig vård, det är det gemensamma arbetet i huset som har rehabiliterande effekt. Men om en medlem behöver stöd t.ex. vid läkarbesök intygar Sofia att en av de fem handledarna ställer upp.
-         En sak jag är väldigt stolt över är vårt s.k. Housing-program där vi stöder medlemmar att flytta till eget boende. Stödet innefattar allt från att söka bostad, själva flytten och därefter praktiska och byråkratiska ärenden i samband med regelbundna hembesök. Den senaste tiden har två av medlemmarna haft möjlighet flytta till eget boende med stöd av klubbhuset, säger Sofia.


I huset finns flera arbetspunkter och alla medlemmar får själv bestämma vilken arbetspunkt de vill jobba i. Arbetspunkterna är administration, reception, café, tidning, trädgård och kök.  Det finns inget arbete som medlemmarna inte får göra, inte heller finns några speciella personalutrymmen utan både medlemmar och personal har tillgång till alla dokument och alla utrymmen, förklarar Sofia
Klubbhuset betyder mycket för Nina


Den här dagen jobbar Nina i receptionen. Till receptionens uppgifter hör att svara i telefon, ringa till medlemmar som av någon anledning inte synts till i klubbhuset på en tid, föra in data i medlemsregistret och övriga sysslor som hör till på ett litet kontor.-         Jag har varit medlem i klubbhuset i ungefär fyra år. Klubbhuset betyder mycket för mig och för mitt mående. Utan klubbhuset skulle jag ha väldigt svårt att komma ur sängen, vara väldigt ensam och troligtvis isolera mig i min lägenhet. Här träffar jag personer som förstår mig och accepterar mig precis som jag är, säger Nina.


Klubbhuset ett stöd då man mår sämre


I klubbhuset tillreds och säljs varje dag mat till ett självkostnadspris på tre euro. Dagen börjar med att medlemmarna anmäler sig till maten. Efter det gör köksteamet upp en inköpslista och beger sig till affären innan matlagningen tar vid. I dag jobbar bland annat Sara i köket. När jag stiger in i köket är hon fullt upptagen med att baka en efterrättspaj.


-         Jag tycker om att vara i köket och arbeta tillsammans med de andra. Speciellt mycket tycker jag om att baka. Klubbhuset betyder väldigt mycket för mig, här får jag stöd och hjälp under de tider jag mår sämre, säger Sara.


Övergångsarbete ger arbetstrygghet


Hon berättar att hon är utbildad socionom, men redan under studietiden började hon må dåligt. Till Fontana kom hon för ca åtta år sedan och har sedan dess deltagit mer eller mindre regelbundet i verksamheten. I flera etapper har hon haft hand om klubbhusets s.k. övergångsarbete. För att medlemmar skall ha möjlighet få träna på ett riktigt arbete finns nämligen ett särskilt system med ett s.k. övergångsarbete, d.v.s. ett deltidsarbete med vanlig lön. Den medlem som utför arbetet skolas in av personalen, som också vid eventuell sjukdom vikarierar medlemmen och på det sättet garanteras att arbetet blir gjort. För tillfället har klubbhuset ett övergångsarbete i Ekenäs, man kör ut mat till klienter inom Vård i Hemmet. För några år sedan hade klubbhuset flera arbetsplatser, men i nuläget har det visat sig svårt att hitta arbetsgivare. Önskvärt vore att ha ytterligare en arbetsplats. Kravet är att arbetet måste vara så lätt att även en av handledarna klarar av att utföra det.
-         Övergångsarbetet är ett jättebra sätt att arbeta på. En stor trygghet är att handledarna fungerar som stöd och kan utföra arbetet om man själv inte klarar av det. Det är en förutsättning för att man överhuvudtaget skall våga ta emot ett arbete, säger Sara.

Experter via egen erfarenhet


För några år sedan utbildade sig Sara också till erfarenhetsexpert. En erfarenhetsexpert är en person som har genomgått en erfarenhetsexpertutbildning och som har egen erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa. Erfarenhetsexperter kan bland annat vara med och planera mental- och missbrukartjänster eller hålla föreläsningar. Sara berättar att hon också är engagerad i Livsgnistan, en nyligen grundad medlemsförening i Psykosociala Förbundet. Föreningens ordförande heter Pamela Kinnunen, även hon erfarenhetsexpert och medlem i klubbhus Fontana sedan länge.'
Stans billigaste och godaste kaffe'
Medan maten gräddas i ugnen passar köksteamet på att ta en kaffepaus. Då går alla ner till caféet där Kaj-Christer fungerar som caféskötare. Till hans uppgifter hör att koka och sälja kaffe samt annat mellanmål. En stor mugg kaffe kostar femtio cent och de övriga varorna säljs till inköpspris. 
-         Stans godaste och billigaste kaffe, säger Kaj-Christer leende.


Bildresultat för klubbhus fontana



Egen klubbhustidning


Efter kaffepausen fortsätter köksteamet med förberedelserna av maten. Själv bekantar jag mig med tidningsteamet som arbetar med den kommande klubbhustidningen. Klubbhuset ger ut en egen tvåspråkig tidning varannan månad. Den postas till ett sjuttiotal samarbetspartners, men går också att läsa på klubbhusets webbsida. Tidningen sammanställs från början till slut i klubbhuset. Medlemmar skriver artiklar om saker som intresserar, översätter texten till finska och svenska, korrekturläser, fotograferar och reducerar samt klistrar in fotografier, sköter om tidningens lay-out och printar slutligen ut tidningen. Arbetet tränar upp datakunskaper, sociala färdigheter, språkkunskaper och det konstnärliga ögat utvecklas.

Bildresultat för klubbhus fontana

Tiden har gått snabbt och plötsligt klämtar matklockan, vilket betyder att maten är färdig och medlemmarna går för att avnjuta dagens lunch. Själv tackar jag för gästvänligheten och innan jag går önskar medlemmarna mig välkommen åter. Värmd av den trevliga förmiddagen beger jag mig ut i det gråkalla vädret, som plötsligt inte känns alls lika förlamande som innan besöket.

Text och bild: Carola Gustafsson








Inga kommentarer: