lördag 13 augusti 2016

Ekosmart mat

Alla vill vi väl leva lite nyttigare och mer klimatsmart, men hur ska man hålla reda på alla alternativ och veta hur man väljer rätt?

Här nedan kommer några tips på vägen.

Välj:

  • Ät så mycket vegetabilier som möjligt.
  • Välj närodlat.
  • Leta efter ekologiska alternativ.
OBS! Ekoringen har nyligen startat verksamheten även i Karis!

Undvik:

  • Flaskvatten, i synnerhet importerat.
  • Bananer och annan importerad frukt.
  • Kött, framförallt nötkött.
  • Importerade grönsaker.
  • Växthusodlade grönsaker.
  • Räkor som flugits kors och tvärs över jordklotet för att skalas och rensas.


Bildresultat för närproducerade grönsaker


Tips:

  • Äpplena är snart färdiga! Välj inhemska äpplen istället för importerad frukt. 
  • Nötkött är vår största koldioxidbov. Det bästa är att byta en måltid med nötkött mot ett vegetariskt alternativ. Med mycket baljväxter kan man få i sig samma mängd protein och spara en väldig massa pengar. Näst bäst är att byta nöt mot vilt. Därefter lamm. Om du inte kan avstå, välj ekologiskt nötkött – då har det inte gått åt lika mycket konstgödsel, transporter och industritillverkat foder.
  • Välj närodlat, t.ex morötter och vitkål istället för isbergssallad och tomater odlade i drivhus
  • Ät vilda växter som svinböna, nässlor, kirskål, maskkros. Mycker nyttigare än varor från grönsaksdisken! Visste du t.ex att svinböna innehåller många gånger mera c-vitamin än spenat, som i sig också är väldigt hälsosam.

Inga kommentarer: